14-20 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
16 Mart 2023

 

       Dünyada en büyük sağlık sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yok açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici tedbirler alınması gerekmektedir. Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden biri, yeterli ve dengeli beslenmedir. Toplumdaki bireylere yeterli ve dengeli alışkanlığı kazandırılırsa kronik hastalıklardan önemli ölçüde koruma sağlanabilecektir.
     
Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Yapılan araştırmalar Türkiye'de kişi başına günlük tuz tüketiminin 15 grama ulaştığını gösteriyor. Bu rakam Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük tuz tüketimi için önerdiği 5 gramın çok üzerindedir. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Hipertansiyon ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Hastalık yükü çalışmasına ülkemizde her dört ölümden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına doğrudan ya da dolaylı inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketimi sadece hipertansiyon nedeni değil aynı zamanda günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Diyette tuz alımının günde 1 gram azaltılması felçlerde %5'lik, kalp krizlerinde %3'lük; tuz alımının günde 9 gram azaltılması felçlerde %34'lük, kalp krizlerinde %24'lük azalma sağlar.

Aşırı tuz tüketimini azaltmak için pratik öneriler:

  • Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin.
  • Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin.
  • Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.
  • Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin.
  • Satın aldığınız hazır besinlerin etkilerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin.
  • Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın.
  • Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin.
  • Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin.

SAĞLIĞINIZ İÇİN DAHA AZ TUZ TÜKETİN.