Vücut Dışından Ses Dalgalarıyla Taş Kırma (ESWL)
ESWL Cihazımız hastane ek binamızda kıymetli hastalarımıza hizmet vermeye başlamıştır. Hastanemizin üroloji kliniklerine başvuran hastalarımıza, uzmanı doktorlarımız tarafından yapılan muayene ve sonrasında istenen tetkiklerle ESWL planlaması yapılmaktadır.
Böbrek taşları, kum tanesi kadar olabildiği gibi pinpon topu büyüklüğünde de olabilir. Ufak taşlar böbrekten kolaylıkla çıkabilir. Daha büyük taşlar ise böbreklerden mesaneye giderken şiddetli ağrılara neden olur. Kramp ve sancılar taş hareket ettiğinde şiddetlenir ve tabloya terleme, bulantı, kusma eşlik eder. Kişinin stres ve kaygı seviyesi artar.
Üriner sistem taş hastalığı her yaşta görülebildiği gibi bebeklik ve çocukluk çağında da görülebilmektedir. ESWL çocuk hastalarda ilk tercih edilen taş kırma metodudur.
Böbrek taşı tedavisi farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. ESWL de en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem vücut dışından bölgesel gönderilen şok dalgalarının taşa çarpması ve kırması esasına dayanır. Burada taşlar kum taneleri gibi parçalanırlar ve idrarla kolaylıkla atılabilecek hal alırlar. Küçük çocuklarda anestezi altında, yetişkinlerde anestezi vermeden yapılıyor olması bu yöntemin en önemli avantajıdır.
Açık cerrahinin aksine çevre dokulara zarar vermeden çalışır. İyileşme süresi çok kısadır. Etkinliği milyonlarca insan üzerinde gösterilmiştir. Bu işlem gebelere, obezlere, kanama bozukluğu olan bireylerde yapılmaz. İşlemin planlandığı süreçte idrar yolu enfeksiyonu varsa önce enfeksiyon tedavi edilmelidir. Aşırı kilolu ve vücut şekil bozukluğu olan hastalarda cihaz taş odaklaması yapamayacağından ESWL işlemi yapılmaz. İşlem başarısı taşın cinsine, sertliğine, büyüklüğüne ve idrar yolundaki konumuna göre değişir. Haftada bir yapılan seansta kırılabilen taşlar olabileceği gibi birkaç seansa da ihtiyaç duyulabilir. İşlem sonrasında hastalarımız bol sıvı tüketmeli ve hareket etmelidir. Komplikasyon yönünden takip edilmelidir. İlk saatlerde idrarda kan görülebilir bu normaldir.