Organ Nakli Birimi
20 Şubat 2024

Organ Nakli Nedir?

Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenen bir organ nakledilmesidir.

Organ Bağışı Nedir?

Bir kişinin hayatta iken serbest iradesiyle izin verip belgelendirdiği organlarının, kişinin tıbben yaşamı sona erdiğinde (beyin ölümü gerçekleştiğinde) nakil bekleyen bireylerin tedavisinde kullanılması sürecidir.

Nakil Yapılabilecek Doku Ve Organlar Hangileridir?

Nakil edilen organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak, uterus (rahim). Nakil edilen dokular; kemik iliği, kornea, kalp, yüz, ekstremite (kol, bacak), tendon, kas dokusu, kıkırdak.

Nereye, Nasıl Organ Bağışı Yapılabilir?

Organ bağışı yapmak isteyen bireyler; İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağğı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri, Şehir Hastaneleri, Özel Hastaneler, Toplum Sağğı Merkezleri, Aile Sağğı Merkezleri, Semt Polikliniklerine başvurup yanında iki şahit ile belge imzalayarak bağış kartına sahip olurlar. Bu kartı her zaman yanlarında taşımak zorundadırlar.

Organ bağışını onaylayan bireyler ailelerini haberdar etmelidir. Ülkemizde ‘’genişletilmiş gönüllülük sistemi’’ kullanıldığı için ailenin bilgilendirilmesi gereklidir. Çünkü bağış kartına rağmen tıbben ölüm gerçekleşip nakil söz konusu olduğunda yakınlarının onayı da alınmaktadır, organ bağışı bir nevi mirastır. Bireyin bağışçı olmaktan vazgeçmesi durumunda kart yırtılıp iptal edilebilir ve aileye bilgi verilmelidir.

Dinen Bir Sakınca Var mıdır?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapacağı en büyük yardım ve sevap olarak tanımlamıştır. 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Ayrıca nakil sonrası teslim edilen cenaze son derece özenli bir biçimde vücut bütünlüğü bozulmadan aileye teslim edilmektedir. Cenaze masrafları ve bütün işlemler hastane tarafından karşılanmaktadır.

     Her bireyin yaşantı içinde ne zaman organ yetmezliği ile karşılaşacağı ve organ nakline ihtiyaç duyacağı bilinmez. İşte bu nedenle işlevini yitirmiş bir organa mecbur bırakılmadan, organ nakli sayesinde hayata sağlıklı bağlanmanın farkındalığını oluşturmak hepimizin görev ve sorumluluğudur. 
   
    ‘’Haydi bağış yapalım. Her bağış ile yeni hayatlara can olalım.’’


Organ Nakli Koordinatörü  Uzm. Dr.Sami AYTEKİN
Organ Nakli Koordinatör Yardımcısı  Nurşen KARA