Robotik Rehabilitasyon
19 Aralık 2024

Hastanemizde uygulanan robotik rehabilitasyon tedavisi; özellikle yürüme bozukluklarında yeteneğin yeniden kazanılması veya hastaların yürümesini düzeltmek amacıyla bir robotik cihaz yardımıyla uygulanan oldukça etkili bir fizik tedavi yöntemidir.

     Özellikle nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılan rehabilitasyon uygulamalarının yanı sıra yeni teknolojik yaklaşımlardan olan robotik rehabilitasyondan da destek alındığında daha ileri seviyede tedavi imkanı sağlanmaktadır.

Robotik Rehabilitasyon Si̇steminin Kullanılabildiği Hastalıklar

Hemiplejik hastalar- İnme (felç)

Omurilik yaralanmalı hastalar

Serebral Palsi (Beyin Felci)

Travmatik beyin hasarı

Multiple Skleroz ve diğer kas hastalıkları

Parkinson hastalığı

Alzheimer hastalığı

Yürüme fonksiyonlarında kayıp görülen, ortopedik cerrahi operasyonlardan sonra

Robotik Rehabilitasyon Uygulaması

     Hasta, yürüme bandı üzerinde askıya alınarak ayakta dik şekilde pozisyonlanır ve robota bağlanır. Vücut ağırlığının cihaz tarafından hangi oranda azaltılacağına ve yürümeye cihazın hangi oranda katkı sağlayacağına yapılan muayeneler sonrasında fizik tedavi uzmanı tarafından karar verilir. Robotik yürüme sistemlerinde hasta yürüme bandıüzerinde doğal yürüme paternine göre yürütülürken, hastanın kalça ve dizlerine monte edilen alıcılar vücudun harekete cevabını değerlendirerek yürümenin hangi aşamasında problem olduğunu bilgisayara aktarır. Hasta normal yürüme paterninin dışına çıktığında robot otomatik olarak yürümeyi düzeltir. 

Robot Yardımlı Yürüme Tedavisi Hangi Hastalarda Kullanılamaz

     Eklem kontraktürü/deformiteleri olan, şiddetli osteoporoz (kemik erimesi) olan, açık cilt lezyonu olan, Omuz subluksasyonu (çıkığı) olan, ileri düzey spastisite (istemsiz kasılma), ileri derece anormal refleks varlığı, pulmoner (solunumsal) ve kardiovasküler (kalp-damar) sistemi ile ilgili ciddi rahatsızlıkları olan, ciddi postür (duruş) bozukluğu olan, bilişsel/kognitif bozukluğu olan, izolasyon gerektiren enfeksiyonu olan ve görme kaybı olan hastalarda bu tedavi uygulanamamaktadır

 


robotikrehabilitasyon.JPG