Hastanemizde düzenlenen etkinlik kapsamında; Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Mehmet MERMER, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Dudu KESGİN ve beraberindeki ekip palyatif servisimizi ziyaret etmiştir. Palyatif servisi çalışanlarımız ve hastalarımızla birlikte günün anlamı üzerine sohbet edilmiştir. Hafta boyunca dekübit önleyici bakımın önemi, tedaviye etkisi ve bakım yapan refakatçilerin bilgilendirilmesi süreçlerine ağırlık verilmiştir.
Tıptaki ismi; dekübitüs veya dekübit ülseri olan ve halk arasında daha çok yatak yarası olarak bilinen doku hasarıdır. Genellikle kemik çıkıntıları üzerinde ortaya çıkan deri ve/veya deri altı doku hasarıdır. Tek başına bölgenin uzun süreli veya aralıksız basınca maruz kalması bu duruma sebep olmaktadır. Genel olarak yoğun bakım ünitesi, geriatri ve nöroloji hastalarında dekübit ülseri daha sık gözlenmektedir. Özellikle hareketsizliğe neden olan ek hastalıkları bulunan yaşlılar dekübit ülseri açısından risk grubu oluşturmaktadır. Uygun tedbirler alındığında önlenebilir olduğundan bası yaralarının bakımında ilk yaklaşım yara oluşumunu önleme olmalıdır. İlgili sağlık personelinin bası yarasının mekanizmasını ve risk faktörlerini iyi kavraması, hasta bakımı ile uğraşan kişilerin konunun farkında olması ve dekübit yaralarının önlenmesi ve tedavisi konusunda bilgilendirilmesi önemlidir.
Eğer siz veya sevdiğiniz biri basınç yaralanması açısından risk altında ise ya da basınç yaralanması varsa sağlık bakım personelinize danışarak bir plan oluşturun. Bu planlar cildi zayıflatabilecek çeşitli faktörlere yöneliktir. Cildinizi korumanıza yardım edecek özel bir yatak veya destek yüzeyi kullanmanız gerekebilir. Cildinizi doğru şekilde yıkama, kurutma, özel temizleyici ve bariyer ürün kullanma önerilebilir. Dengeli ve doğru beslenme (kalori, protein, amino asit, sıvı, vitamin, mineral) cildi ve kasları güçlü tutar.