SİGARA BIRAKTIRMA KLİNİĞİ
28 Kasım 2022


SİGARA BIRAKTIRMA KLİNİĞİ

     Sigara kullanımı başta kalp ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere 20’den fazla kanser türüne neden olmakta ve her yıl  milyonlarca insan, sigara kullanımına bağlı ölmektedir. Sigara kullanan bireyler hayatı boyunca birkaç kez sigara bırakmayı denemiştir fakat destek alamadıkları için bağımlılıktan kurtulma oranı çok düşüktür. Sigara bırakma sürecinde alınan profesyonel tıbbi destek sigara bırakma oranlarını 4-6 kat arttırmaktadır.

    Sigara bırakma sürecinde bireyler kararlı olmalıdır.  Sigara bırakma yöntemi, alınan profesyonel tıbbi destek, çevresel koşullar büyük önem taşımaktadır. Sigara bırakma sürecinin başında bireylerde görülen ısrarlı sigara içme isteği, depresif ruh hali, uykusuzluk, stres, gerginlik,  konsantrasyon güçlüğü, ağız yarası gibi problemler; alınan tıbbi destekle daha kolay aşılabilmektedir.

   
Uzm. Dr. Mustafa BALCI (Aile Hekimi Uzmanı)  hastane ek binaSigara Bırakma Polikliniğimizde” hizmet vermektedir. Randevular 182 veya MHRS üzerinden alınabilmektedir. Polikliniğimizde hasta görüşmeleri, davranış tedavileri ve ilaç tedavisi yapılmaktadır. İlk ay görüşmeler daha sık olmakta ve yaklaşık üç ay kadar destek süreci devam etmektedir.

AKCİĞER KANSERİ

     Yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır. Pek çok popülasyonda tütün içiciliği bu kanserin %80’inin nedenidir. Diğer sebepler; mesleki (asbest, ağır metaller) ve çevresel maruziyetlerdir (pasif içicilik, radon). Sigara dumanına pasif olarak maruz kalınması da akciğer kanseri riskini arttırmaktadır. Akciğer kanseri hiç sigara kullanmamış kişilerde de görülebilmektedir.

     Akciğer Kanseri Risk Faktörleri; tütün ve tütün ürünleri kullanımı, asbest, radon gazı, verem hastalığı (tüberküloz), daha önceden akciğer kanseri geçirmiş olmak, bazı kimyasalların uzun süreli solunması (arsenik, berilyum, kadmiyum, uranyum, vinil klorid, nikel kromat, kömür ürünleri,  petrol ürünleri), radyoterapi öyküsü, yüksek düzeyde hava kirliliği, ailede akciğer kanseri öyküsü olmasıdır. 

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanserinin neden olduğu bulgu ve şikâyetlerin oluşumu için birkaç yıl geçer ve hastalık ileri evreye gelinceye kadar fark edilmeyebilir.

  •  Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük
  • Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak
  • Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı
  • İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı
  • Ses kısıklığı
  • Nefes darlığı
  • Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları

Tanı Nasıl Konulur?

     Öncelikle, akciğer röntgenleri ile akciğerde kitle görülen hastalara, bilgisayarlı tomografi çekilir. Biyopsi yapılıp hücre tipi belirlenir. PET-CT ile metastas olup olmadığı araştırılır.

Tedavi Nasıldır?

     Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup, tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler; cerrahi, hedefe yönelik tedaviler radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içermektedir.