24 MART TÜBERKÜLOZ GÜNÜ
24 Mart 2022

TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?

Verem, “Mycrobacterium tuberculosis” mikrobunun bulaşmasıyla oluşan bulaşıcı ve tedavi edilmezse öldürücü olabilen bir hastalıktır. Solunan hava ile birlikte akciğerlere giren verem bakterisi hastalığa yol açar. Aktif verem hastalığı olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşması ile  havaya yayılır, uzun süre havada canlı olarak asılı kalabilir. Tüberküloza hastalığına genellikle bu hastalığa sahip bir kişi ile uzun süre kapalı bir yerde birlikte bulunmak suretiyle yakalanılır. Tüberküloz mikrobunun belirti vermeye başladığı süre farklılık göstermektedir. Mikrobu alan kişide bazen 1-2 ay, bazen birkaç yıl, bazen de onlarca yıl sonra hastalık gelişebilir veya hiç gelişmeyebilir.

Hastalık belirtileri genellikle şunlardır:
  • Sırt ve göğüs ağrısı,
  • Akşamları yükselen hafif ateş,
  • Gece terlemeleri,
  • Çabuk yorulma ve halsizlik,
  • Kilo kaybı,
  • Boyun bölgesindeki lenf bezlerinde görülen büyüme.

Tüberküloz bağırsak, boşaltım sistemi, bademcik, deri, omurga, böbrek ve karın gibi çeşitli organlar ile sistemleri tutarak farklı klinik tablolar ortaya çıkarabilir. Bu tür organların etkilenmesi ile ortaya çıkan belirtiler genellikle şunlardır:

• Karın ağrısı ve karın bölgesinde elle hissedilen kitle,
  • İshal ve/veya emilim bozuklukları,
  • Karaciğer ya da dalakta büyüme,
  • Karın bölgesinde sıvı birikmesi,
  • Kalça, diz veya kemik gibi eklemlerde iltihaplanma,
  • Tutulma yaşanan bölgeye yakın olan lenf bezlerinde büyüme.

Tedavi sürecinin hastanede yapılması, özellikle bulaşıcılık açısından en doğru karar olur. Ancak daha hastalık başlangıç evresinde ise tedavi süreci ayakta da devam edebilir.Tüberkülozlu hastaların takibi Göğüs Hastalıkları Klinikleri'nde uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Ayrıca tüm tüberküloz hastalarının İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere hastanın ikamet ettiği bölgedeki Verem Savaş Dispanseri'ne bildirimi yasalar ile zorunlu tutulmaktadır.